Emekli maaşı için prim borcu olan EYT’yi ne yapacak?
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç konuyla ilgili soruları yanıtladı. Kıvanç’ın yanıtladığı okur soruları şöyle:
1997 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladım. 4A ile 6500 günü tamamladım. Ancak 2022 yılından itibaren 9 aylık BAĞ – KUR prim borcum var. Memur arkadaşlar, “Yapılandırmayı bekleyin, borcu kapatacaklar. Vermezlerse sen ödersin.” Benim işim bitti, yapılandırmayı mı bekleyeyim yoksa hızlıca ödeyip emeklilik başvurusu mu yapayım?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun aylık bağlayabilmesi için talepte bulunan kişinin kendi sigortasından dolayı prim borcunun bulunmaması gerekmektedir. Bu kural sadece prim borcu olan BAĞ-KUR üyeleri için değil, BAĞ-KUR prim borcu olup SSK’da çalışma süresi kendi başına emekli olmaya yetecek kadar olanlar için de geçerlidir. Bu nedenle SSK’daki prim günleriniz emekli olmak için yeterli olsa bile BAĞ-KUR prim borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız.
Daha önceki yapılandırma kanunlarında dört ay içinde ödenmeyen BAĞ-KUR prim borçları silinmişti. Ancak TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde olan ve önümüzdeki hafta görüşülmesi beklenen yapılanma kanun teklifinde BAĞ-KUR üyelerinin prim borçlarının silinmesine ilişkin bir karar yok.
Ayrıca prim borcunu peşin ödeyenler için enflasyon farkının yüzde 90’ı da ödeme kolaylığı sağlayacak şekilde silinecek. Yasanın önümüzdeki hafta yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yeniden yapılandırma yasası kapsamındaki borcunuzu ödedikten sonra emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz. Yeniden yapılanma kapsamında Mart ayında borcunuzu ödeyip emeklilik başvurusu yaptığınızda Nisan ayından itibaren emekli maaşı alacaksınız.
Yeniden yapılandırmada gecikme durumunda emekli maaşında bir ay kaybetme riski varsa yeniden yapılandırmayı beklemeden prim borcunu kapatabilirsiniz. Borcun tamamı 2022 yılına ait olduğu için temerrüt faizi yüksek olmayacaktır.
01.09.1993 tarihinde sigorta taahhüdü bulunmaktadır. 1973 doğumluyum. Toplam 7803 günüm var. 1993-2006 ortasında 3000 gün BAĞ-KUR’da, 2006-2016 ortasında SSK’da çalıştım. 9000 günü tamamlamak için 1197 günüm kaldı. Bu eksik günleri SSK’dan tamamlayabilir miyim? 9000 günden emekli olmak için ilde BAĞ-KUR’a üye olmam gerekir mi? Daha doğrusu 9000 günü tamamlarsam nerede emekli olurum?
EYT Kanunu kapsamında 9000 günü doldurmayı beklemeden SSK’dan emekli olabilirsiniz. Aslında SSK’dan emeklilikte prim gün sıkıntınız yok ama birden fazla statüde çalıştığınız için son 2520 gün priminin en çok ödendiği statünüzden emekli olacaksınız. Bu, 2016’dan sonra SSK’lı günlerinizi 1261’e tamamlamanız gerektiği anlamına gelir. Halen 300 gün SSK çalışma süreniz olduğundan, 961 gün daha SSK’da çalışmaya devam ederseniz, 9000 günün dolmasını beklemeden emekli olabilirsiniz. Bu da 10 ay erken emeklilik demek.
Devlet memurluğundan ayrılanlar emeklilik için nereye başvuracak?
25 yıl 4 ay sonra kamu hizmetinden ihraç edildim. Ondan sonra herhangi bir işte çalışmadım. EYT’den yararlanmak için nereye başvurulur?
4A (SSK)’lıların emekli maaşı alabilmeleri için işten ayrılmaları, 4B (BAĞ-KUR)’luların ise “Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi”ni doldurarak doğrudan sosyal hizmetlere başvurmaları gerekiyor. güvenlik merkezlerine başvurabilir veya e-Devlet üzerinden talepte bulunabilirsiniz.
4C (Emekli Sandığı) kapsamında çalışanlar görev yaptıkları kuruma başvuru yapacaklardır. Öte yandan, sizin gibi daha önce kamudaki görevinden ayrılanlar, 7200 prim gününü tamamlamış olmaları şartıyla, 4A ve 4B çalışanları için e-Devlet üzerinden veya sosyal güvenlik merkezlerine giderek emeklilik başvurusunda bulunacaklar. kadınlar ve erkekler için 9000 prim gün.
Emeklilik dilekçesini temmuzdan önce mi yoksa sonra mı vermek avantajlıdır?
EYT sevincini yaşayanlardanım. Ödenecek emekli maaşı bedeli açısından 1 Temmuz 2023’ten önce mi yoksa sonra mı emekli olmak daha avantajlı? Yoksa Ocak 2024’e kadar beklemeli miyim?
Emeklilik dilekçesinin verilme tarihi, özellikle yılın son aylarında ve takip eden yılın ilk aylarında başvuru sahipleri için önemlidir. Buradaki kriter emeklilere Ocak ve Temmuz aylarında yapılan maaş artışlarının yıllık enflasyonun ve milli gelirdeki artışın yüzde 30’dan fazla olduğu yıllarda emeklilik dilekçesi vermenin daha avantajlı olmasıdır. Örneğin 2022 Ocak ve Temmuz aylarında emekli maaşlarına toplam yüzde 78,86 zam yapıldı. Öte yandan 2022’de enflasyon yüzde 64,27, gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) artışı ise yüzde 5,6 olduğu için Türkiye’nin altında kaldı. artış Ocak ve Temmuz aylarında yapılmıştır. Bu nedenle emeklilik dilekçesini 1 Ocak 2023 tarihinden sonra veren SSK ve BAĞ-KUR çalışanlarının ilk emekli aylığı, 31 Aralık 2022 tarihinden önce başvuranlara göre daha düşük olacaktır.
Durumunuza gelince, 1 Temmuz’dan önce veya sonra vermeniz emekli maaşınızı değiştirmez. 2024 yılında emekli olmanın avantajlı olup olmayacağı ise yılın son aylarında ortaya çıkıyor. Üstelik emeklilik dilekçesini geciktirmek, daha sonra emekli maaşı alacağınız, yani kaybedeceğiniz anlamına gelecektir.