Haber

Filipin Devlet Başkanı, Vietnam ile deniz anlaşmasının Güney Çin Denizi’ne istikrar getirebileceğini söyledi

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., Vietnam ile olası bir deniz ittifakının Güney Çin Denizi’ne “istikrar” getirebileceğini belirtti.

Filipin Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Vietnam’ın Manila Büyükelçisi Hoang Huy Chung’un veda ziyareti sırasında Marcos, olası bir denizcilik anlaşmasının iki Güneydoğu Asya ülkesi arasındaki ilişkilerin “çok önemli bir parçası” olacağını vurguladı.

Filipinler ile Vietnam arasında beklenen anlaşmaya ilişkin müzakerelerin arifesinde Marcos, bunun Güney Çin Denizi’nde karşılaştıkları sorunlar bağlamında “bir istikrar unsuru” olacağını söyledi.

Marcos, iki ülkenin karşılıklı çıkarlar konusunda “sağlam” bir anlayışa sahip olduğunu ve bunun Güney Çin Denizi’ndeki anlaşmazlıklarda “ortak zorluklarla” yüzleşmeyi kolaylaştırdığını söyledi.

Chung ayrıca Filipin hükümetine “Batı Filipin Denizi’ndeki ortak çıkarlar noktasında işbirliği yaptığı ve ülke sularında olayları önlediği” için teşekkür etti.

Çin sahil güvenlik botları, yiyecek, su ve yakıt taşıyan iki tekneden birinin Filipinler’in resif askerlerini yanaşmasına izin vermeyince ve üzerine su püskürtüldüğünde, Çin ve Filipin sahil güvenlik görevlileri İkinci Sığ Thomas olarak bilinen tartışmalı bölgeler arasındaki resifin yakınında çatıştı. toplar.

Çin Kıyı Güvenliği, resif üzerindeki Filipin savaş gemisinin bölgede kaçak bulunduğunu belirterek, 7 Ağustos’ta geminin geri çekilmesini ve resifin eski haline getirilmesini talep etti.

Filipinler ise 8 Ağustos’ta Çin’in talebini reddederek, Güney Çin Denizi’nde iki ülke arasındaki tartışmalı resifte karaya oturan savaş gemisini geri çekmesi konusunda uyardı.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bağımsızlıklarını kazanmalarından bu yana egemenlik ihtilaflarının konusu olmuştur.

1947 yılında ilk kez yayınlanan harita ile Çin, Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’ine hakim olduğunu iddia ediyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Başta Paracel ve Spratly Adaları olmak üzere bölgedeki adacıklar, resifler, resifler ve deniz bentleri üzerindeki egemenlik anlaşmazlıkları, Çin ile diğer ülkeler arasında zaman zaman gerginliğe neden oluyor.

ABD ve bölge ülkeleri, Çin’in bölgedeki tartışmalı adalara askeri üsler inşa etmesine ve sivil filo bulundurmasına uzun süre karşı çıkıyor.

oguzeliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu